Een Business Bootcampervaring

Gratis effectieve commerciële tools en strategieën krijgen om je passie winstgevend te maken, welke ondernemer wil dat nu niet? De Business Bootcamp van de Open Circles Academy trekt er volle zalen mee.

De meningen over deze Bootcamp varieerden in mijn omgeving van “Geweldig!” en “Fantastisch, wat een energie en inspiratie!” tot “Laat je portemonnee vooral thuis.” en “Vreselijk, dat overdreven Amerikaanse gedoe.” Na lang twijfelen besloot ik me – net als zo’n 1.200 andere ondernemers – aan te melden. In een grote zaal van het NBC Congrescentrum luisterde ik in april een weekend lang naar Open Circles oprichter Nisandeh Neta. Zonde van mijn tijd, of juist de moeite waard?
Twee dagen lang met honderden onbekenden op een kluitje: niet echt mijn idee van een ideaal weekendje weg. Gelukkig zou er in Nieuwegein tenminste één vertrouwd gezicht zijn: Gerrit Woerts, medeblogger van 1001 Ondernemersinzichten. Gerrit had al vaker de Bootcamp bezocht. Zijn nuchtere houding en zijn opmerking dat de Bootcamp hoe dan ook een mooie manier is om landelijk te netwerken en interessante inzichten op te doen, hadden me over de streep getrokken. Gewoon gaan. En zelf ervaren. Een bijzondere ervaring was het zeker. Of het ook iets voor jou is? Lees mijn verslag en oordeel zelf.

Netwerken in het kwadraat

De Business Bootcamp is een meganetwerkbijeenkomst. Nisandeh hamert er herhaaldelijk op om na elke pauze naast mensen te gaan zitten, die je niet kent. Dat past namelijk prima in zijn visie over ‘nieuwe marketing’. Immers: vreemden kunnen vrienden worden, van vrienden kun je klanten maken (meet-like-trust) en klanten kunnen als ambassadeurs voor je optreden en op hun beurt weer vreemden aan jou voorstellen. Zo is het cirkeltje mooi rond.

Ook tijdens de pauzes van de Bootcamp is het flink netwerken geblazen. Moet je naar de wc? Neem dan vooral je visitekaartjes mee, want in de wachtrij ontstaan volgens Nisandeh leuke gesprekken. Het is nog waar ook. Door zijn opmerking ga je immers al met een andere mindset naar het toilet. En wat dacht je van de catering? Die is zo opgesteld dat je voor je koffie en theewater op een andere plek moet zijn, dan voor je theezakje en je suiker. Zo ontmoet je telkens nieuwe mensen.

Geef eerst iets weg

Het hele idee achter de ‘gratis’ Business Bootcamp (je betaalt alleen € 47,- voor de lunch en de drankjes) is volgens Nisandeh, dat je hem door alle voorbeelden, handvatten en oefeningen die hij geeft zo gelooft en vertrouwt, dat je daarna één of meer van zijn programma’s koopt. Met die programma’s kun je – als je hard genoeg werkt – relatief snel het ultieme doel ‘Conscious Millionaire worden’ bereiken. Dat betekent overigens niet dat je letterlijk miljonair hoeft te worden. Maar wel, dat je genoeg verdient om weg te kunnen geven wat je overhoudt. Samen de wereld verbeteren: een mooi begin van de Bootcamp!

Nisandeh windt er geen doekjes om: zijn doel is om ons dit weekend te overtuigen dat zijn programma’s ons succesvoller (want: meer inkomen met minder moeite) maken. Stapje voor stapje werkt hij toe naar de climax: een speciaal Open Circles aanbod voor snelle beslissers. Dat aanbod is uiteindelijk een pakket van drie verschillende eerstejaarsprogramma’s voor € 3.300,-. Na de Bootcamp betaal je daar € 12.000,- voor. Het drie jaar durende pad, dat je van het Basic Year (jaar 1) via het Advanced Year (jaar 2) naar het Mastery Year (jaar 3) brengt, is vanaf het begin duidelijk. Want, zoals één van de vele wijze lessen tijdens de Bootcamp luidt: ‘Show the path, that makes you a leader.’

Grijp je kans voor het te laat is

Natuurlijk kun je volgens Nisandeh ook op eigen kracht succesvol worden. Je kunt jezelf alleen een hoop tijd besparen door via zijn programma’s te leren van de fouten en successen van hemzelf en andere experts. En hulp bij het succesvol worden konden alle bezoekers blijkbaar wel gebruiken, anders hadden we nu niet bij de Business Bootcamp gezeten…

Nisandeh’s opmerking ‘Opportunity has a window’ (Grijp je kans voordat het te laat is.) kreeg op zondagmiddag extra lading toen het speciale Open Circles aanbod klonk: er volgde een stormloop op de verkooptafel. Een sterk staaltje succesvol ondernemen.

workbook-business-bootcamp

Wat heb jij nodig om succesvol te worden?

Volgens Nisandeh heb je als ondernemer de volgende twee dingen nodig voor succes:

  1. Uncommon sense: tegen de stroom in durven gaan en openstaan voor andere strategieën.
  2. Het MGSPI-business-systeem: te onthouden als My God Such a Powerfull Idea.

In het kort komt het MGSPI-systeem hierop neer:

  • Mindset: Denk als een ondernemer in plaats van als een werknemer, houd vol, durf fouten te maken, stap uit je comfortzone en grijp kansen.
  • Goal: Stel jezelf zo hoog mogelijke doelen op elk gebied en focus daarop.
  • Strategy: Kies voor een doelgroep die jou kan betalen, maak een remarkable product, ga netwerken, creëer affiniteit, geef eerst, bied meer dan één product, doe aan (database)marketing, gebruik social media, ga bloggen.
  • Plan: Werk concreet uit hoe je je strategie gaat uitvoeren en je doelen gaat bereiken, creëer een team, vraag hulp.
  • Implementatie: Doe wat je je voorneemt, dat is de voorwaarde voor resultaat.

Niks nieuws onder de zon, denk je misschien. Voor een groot deel heb je al deze info al eens ergens gehoord of gelezen. De vraag is alleen wat je ermee doet. En bij dat doen kan de Business Bootcamp je net een zetje in de goede richting geven. Want als Nisandeh en zijn team ergens in slagen (ondanks of dankzij al het high fiven, op stoelen te dansen of je buren masseren), dan is het wel om je te motiveren om aan de slag te gaan met je eigen bedrijf.

Is de Business Bootcamp de moeite waard?

Wat mij betreft wel. Ik vond het een leerzame en bijzondere ervaring, zeker voor herhaling vatbaar. Tijdens de Business Bootcamp heb ik leuke, ondernemende mensen ontmoet en inspiratie opgedaan om groter te denken, meer te focussen en met mijn website aan de slag te gaan. Wie weet wat voor succes dat oplevert!

Wil je meer weten over de Business Bootcamp? Kijk dan op  het Business Bootcamp programma van Open Circles Academy. Ik ben benieuwd welke inzichten jij hebt opgedaan of hoopt op te doen tijdens de Bootcamp.

Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Delen van dit blog mag ook. Graag zelfs. Je kunt hiervoor onderstaande knoppen gebruiken.